1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ подготвя искане за нов вид държавна помощ за биволовъди

МЗХ подготвя искане за нов вид държавна помощ за биволовъди

В пакета мерки са включени две възможности за подпомагане

Заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов се срещна с  ръководството на Асоциацията на земеделските производители в България. В срещата участваха и директорите на Главна дирекция „Земеделие и гори” Николай Маринов,  на Дирекция „Развитие на селските райони” Демина Байрактарска и на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа" Людмила Хъмчева. Представителите на Асоциацията поставиха въпроси свързани с промените в нормативните уредби, директните плащания, агроекологията, проблеми на животновъдството и зеленчукопроизводството. Особен интерес българските земеделски производители имат към Програмата за развитие на селските райони и проектите по различните мерки, както и работата на Държавен фонд „Земеделие”.

Министерството на земеделието и храните държи на откритите отношения и съвместната работа с представителите на различните асоциации, представляващи интересите на българския агробизнес, подчерта на срещата г-н Преслав Борисов и получи уверения от ръководството на АЗПБ, че ще бъдат и проактивни по отношение на съвместната работа.

Министерството на земеделието подготвя искане до Европейската комисия, с която да бъде одобрена нов вид държавна помощ за инвестиции в биволовъдни ферми. В пакета мерки са включени две възможности за подпомагане - чрез отпускане на кредити с преференциална лихва и чрез съучастие на държавата при изпълнение на инвестиционни проекти. Помощта при подобно подпомагане може да достигне до 50% от стойността на проекта.

Разпратени са анкети до земеделските производители, в които да отбележат какви инвестиции са необходими за модернизация на средноголемите ферми. Въз основа на това допитване ще бъде определен бъдещия бюджет на програмата.

На срещата отново е разискван и проблемът с неравностойното подпомагане на производителите на зеленчуци спрямо зърнопроизводителите. От асоциацията са предоставили готово предложение за подпомагане на овощарството и зеленчукопроизводството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.