1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ подготвя нова методика за определяне на цената на водата

МЗХ подготвя нова методика за определяне на цената на водата

Цената в лева на кубически метър ще се ползва само в случаите на помпено напояване

Водният ресурс, с който разполага страната ни трябва да се използат по възможно най-рационалния и ефективен начин. Това може да се постигне с един добър баланс между хидромелиорациите и земеделските производители, ползватели на тази услуга. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на среща със земеделски стопани от област Сливен.

Министерство на земеделието и храните подготвя за следващия поливен сезон нова методика за определяне на цената на услугата „водоподаване за напояване”, информира Харизан Тамахкяров, директор на диркеция „Хидромелиорации“ към МЗХ. Новата методика ще представлява цена в лева/декар за извършени отделни поливки и цена в лева/декар/сезон, за напояване на култури през целия поливен сезон. Цената в лева на кубически метър ще се ползва само в случаите на помпено напояване и при наличие на действащи водомерни устройства, каза още той.  

Зам.-министър Димитров увери присъстващите, че разработването и изготвянето на новата метока ще бъде съгласувана преди нейното одоберение с браншовите организиации, които ползват тази услугата. В срещата участие взеха и председателят на Комисията по земеделие и гори към НС г-жа Десислава Танева, както и Областният управител на град Сливен г-н Марин Кавръков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.