1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На мирен протест излизат 2000 души от ТЕЦ "Брикел"

На мирен протест излизат 2000 души от ТЕЦ "Брикел"

На територията на предприятието се намира помпената станция за коригиране на нивото на водата в язовир "Розов кладенец"

2000 души работници и служители на "Брикел" - Гълъбово излизат на мирен протест в 9 ч. в знак на несъгласие с решението за затваряне на дружеството. Миналата седмица на общо събрание бе приета декларация до премиера Борисов и Народното събрание. В нея се настоява за запазване на работните места в Брикел и за даване шанс за работа, докато бъде изградена сероочистваща инсталация.

Около 2000 души работят сега на площадка "Брикел". Синдикатите от Подкрепа и КНСБ акцентираха, че евентуалното спиране на дружеството от ноември би се оказало социална лавина. То ще засегне поне 10 пъти повече хора. Без работа биха останали обслужващите фирми на "Брикел". Училищата и детските градини в Гълъбово трябва да обявят нулева учебна година, защото нямат алтернатива за отопление. Понастоящем Гълъбово ползва парно, осигурявано от заплашеното от спиране дружество.

Преустановяването на работа на "Брикел" би застрашило и енергийната система на страната. На територията на предприятието се намира помпената станция за коригиране на нивото на водата в язовир "Розов кладенец". Ако тя остане без ток, нивото на язовира ще спадне. Това би означавало проблем за италианската централа Енел Марица-изток 3 и за американската Ей И Ес Гълъбово, за които „Розов кладенец" е основен водоизточник за промишлени нужди.

При евентуално спиране на "Брикел" без електрозахранване остава и помпената станция на Енел Марица-изток 3. Без това съоръжение централата би могла да работи не повече от 2 часа. Преустановяването на дейността на единствената у нас фабрика за производство на брикети би лишило от отопление и най-бедните социални слоеве от населението. Между 200 и 300 000 души ползват сега продукцията на Брикетна фабрика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.