1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На Янини грамади Обединени земеделци призоваха за консолидация на земеделското движение

На Янини грамади Обединени земеделци призоваха за консолидация на земеделското движение

На 14 юни 2015 г. се навършиха 92 години от жестокото убийство на земеделския водач, политик и държавник Александър Стамболийски

„Днес отново сме на Янини грамади, нашата земеделската Голгота, за да се преклоним пред делото и паметта на Александър Стамболийски - велика историческа личност, далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. За нас, неговите последователи, емблематични остават усилията му за модернизиране на страната и непоколебимата му вяра в демократичното развитие на България.“ 

Това заяви на 14 юни председтелят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева в местността Янини грамади над село Славовица. Там стотици земеделци и демократи  от цялата страна се събраха на Националния възпоменателен събор, за да почетат живота и делото на земеделския водач и държавник Александър Стамболийски.  Тази година се навършват 92 години от неговото жестоко убийство. 

Гости на събитието бяха председателят на БСДП Йордан Нихризов, народният представител от ГЕРБ  Десислава Костадинова, Димитър Попов – зам.-председател на РДП, представители на местната власт.

Поздравителни адреси към земеделците изпратиха председателят на КНСБ Пламен Димитров, Марко Арндт - ръководител на Бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в България и Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Петя Ставрева изрази несъгласие с опитите за дискредитиране на личността на Стамболийски и на земеделското управление. „Пристрастни историци си позволяват да хулят земеделския лидер и да омаловажават неговото реформаторско управление. Ние, земеделците, категорично се противопоставяме на подобна манипулация. Защото изопачаването на историческата истина е част от голямата подмяна в България, която продължава и днес“, заяви Ставрева и призова за обективен прочит на миналото.

Лидерът на Обединени земеделци коментира и темата за земеделската консолидация като подчерта, че партията винаги е участвала в този процес, но никога не са били толерирани опитите за подмяна.

„Обединението, косолидацията на земеделското движение е отговорен процес, който изисква почтеност и доверие, а не фалш, лицемерие и манипулации. Ние можем да съберем листата на земеделската детелина като обединяваме хората, а не вождовете, защото това е разумният път“, заяви Ставрева. 

Местните избори са приоритетни за партията. Обединени земеделци ще издигнат почтени и способни хора, които искат и могат да намират успешни решения и имат воля да намалят корупционните практики като изпълнят ангажиментите, поети пред избирателите. „Ще предложим личности, които ще работят за просперитета на селата и градовете ни, а не за лично облагодетелстване“, каза още Ставрева. Тя призова земеделците да се борят с подмяната на ценностите, с агресията и с фалша в политиката.

Няма друг български политик, който в продължение на 92 години последователно да е честван от своя народ, каза от своя страна зам.-председателят на партията и областен лидер на съюза в Пазарджик инж. Емил Йончев и също изрази несъгласие с тенденциозния исторически прочит на неговото управление.

Той определи Стамболийски като „безупречен политик“, който в своето 4-годишно управление извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и непопулярни реформи и приема редица закони, актуални и днес. Сред тях са Законът за референдума и истинското самоуправление в общините, Законът срещу кражбите и корупцията, Законът за опазване на полските имоти, както и за гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция. Законът за виновниците за националната катастрофа и образуване на съд за незаконно забогателите.

Емил Йончев призова съидейниците си и партньорите от център-дясното пространство за консолидация на принципна основа в името на демокрацията. “Сегашната политическа обстановка изисква да се положат максимални усилия за сближаване на позициите на всички партии в център-дясното пространство за силно държавно управление и стабилно икономическо развитие на страната”, заяви той.

„Вашето постоянството в почитането на този български политик, вашата кауза да бъдете земеделци по убеждение и по действия, ме изпълва с позитивизъм, че връзката на българина не само със земята, но и с историята съществува.

А, докато уважаваме историята и обработваме земята си имаме бъдеще“, заяви в приветствието си към събора народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова.         Всеки един от вас има нужда да усеща държавата до себе си като партньор и гарант.  А вашият застъпник пред държавата е ПП Обединени земеделци, която се доказа като ценен партньор на ГЕРБ. Десислава Костадинова поздрави земеделците от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и от председателя на парламентарната група и зам.-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов!

Носете частица от духа на Стамболийски и от неговото държавническо мислене. Защото преди близо век той отстояваше това, което и ние искаме днес – свободна и независима, интегрирана в Европа България, призова земеделците Костадинова. 

Приветствие към събора отправи и председателят на БСДП Йордан Нихризов.  Той се обърна към земеделците с пожеланието да не губят вярата в доброто и справедливостта, чийто дефицит през годините на прехода е довел до появата на задкулисието. Негов контрапункт трябва да е общата ни кауза да станем достойни граждани на Обединена Европа, заяви Нихризов. 

Зам.-председателят на РДП Димитър Попов също призова за единство в демократичното пространство в името на стабилна и силна България. 

След приключването на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.