1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Началната цена за приватизацията на „Булгартабак” ще бъде около 100 млн.евро

Началната цена за приватизацията на „Булгартабак” ще бъде около 100 млн.евро

„Булгартабак” остава с принципал Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

Началната цена за приватизацията на държавния дял в „Булгартабак холдинг” ще бъде около 100 млн. EUR, съобщи министър Трайков. Очаква се холдингът да бъде продаден до средата на следващата година.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също се обави за приватизация на холдинга. Водим се от интересите не само на тютюнопроизводителите, но и на целия сектор. Би трябвало „Булгартабак” да помогне в тези тежки времена. Това каза министър Найденов в предаването „Преди всички” по БНР. По време на протестите, освен исканията за изплащане на премиите, тютюнопроизводителите поставиха искане принципалът на „Булгартабак” да бъде Министерството на икономиката. Тези ангажименти обаче трябва да бъдат съгласувани с останалите акционери в предприятието, допълни той. Обяснихме на тютюнопроизводителите, че не трябва да имат толкова големи очаквания към „Булгартабак”, защото той изкупува само около 10% от произведения тютюн, поясни Найденов. Премиерът Бойко Борисов е взел предвид всички аргументи „за” и „против” по този въпрос, заяви министърът. Аз смятам, че „Булгартабак” трябва да бъде приватизиран, защото всеки ден закъснение влошава ситуацията, подчерта той. Тютюнопроизводителите трябва да знаят какво става в сектора, защото години наред те бяха заблуждавани. Има шанс те да получават държавна помощ и след 2010 година, каза още Мирослав Найденов.

„Булгартабак” остава с принципал Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Това заяви министър Трайчо Трайков. Причината е основно свързана с приватизацията, която предстои, и която се смята, че най-добре ще бъде извършена от икономическото министерство. Съвет от министри ще прави преглед на периоди как се развива ситуацията в тютюнопроизводството и в холдинга. Среща за перспективите пред тютюнопроизводителите се състоя по-рано при премиера Бойко Борисов. Положението е катастрофално, каза министърът и посочи, че бившият министър Нихат Кабил е „проспал” сроковете да поиска това, което ни се полага.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.