1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 180 земеделски производители са проверени от инспекторите по труда през юни

Над 180 земеделски производители са проверени от инспекторите по труда през юни

Това са земеделски производители с над един хектар обработваема земя

 

Над 180 предприятия, земеделски производители от регистъра на Министерство на земеделието и храните са проверени от 15 май до края на юни. Това каза за Агенция „Фокус” Гълъб Донев – изпълнителен директор на Главна инспекция по труда (ГИТ) към Министерство на труда и социалната политика (МТСП).
Той обясни, че това са земеделски производители с над един хектар обработваема земя. Нашите проверки са съсредоточени там, където тези производители наемат временно работници за прибиране на реколтата, за обработка на земята и т.н. „Проверките, които бяха извършени от инспекциите по труда в цялата страна, установиха редица нарушения на трудовото законодателство. В голяма част от проверените земеделски кооперации, земеделски производители и арендатори са констатирани около 1000 нарушения на законодателството”, заяви Донев.
По думите му най-характерните нарушения, които се допускат в почти всички предприятия, от земеделските кооперации, производители и арендатори са, че в личните досиета на работещите не се прилагат документи, които да доказват съответната правоспособност на комбайнерите, трактористите и другите механизатори, които работят и използват земеделска и горска техника. Голяма част от нарушенията са свързани с това, че се допускат до работа механизатори, без да имат актуална правоспособност. Често свидетелствата за правоспособност са с изтекъл срок.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.