1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 200 млн. лева изплатени по Програмата за развитие на селските райони

Над 200 млн. лева изплатени по Програмата за развитие на селските райони

Ден на отворените врати

 

203 671 666 лв. са извършените плащания по 559 проекта във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони. Всички 22 мерки по Програмата са успешно стартирали и вече са приети 6 136 заявления по тях. 1547 са сключените до момента договори. Одобрената субсидия по тях е на стойност 262 171 110 лв. Данните бяха съобщени по време на Деня на отворените врати, който се организира за втори път в МЗХ.

„Днешният Ден на отворени врати ще съдейства за повишаване компетентността на гражданите при усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони”, каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. „Денят на отворените врати е израз на последователната политика за по-голяма прозрачност към българското общество и съдействие за повишаване на компетентността на бенефициентите при усвояването на средствата по европейските програми и фондове”, каза вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева, която участва в събитието.

Програмата за развитие на селските райони се прилага в 80 % от територията на България, което обхваща 44 % от населението. Към момента са извършени плащания и по мерки 211 и 212 за необлагодетелстваните райони за заявленията, подадени през 2007 и 2008 г. Общата стойност е 47,288 млн. лева. От тях 35,580 млн. лева са платени по мярка 211за планински райони и 11,708 млн. лева – по мярка 212 за райони. Диалогът със земеделските производители е приоритет за министерството, каза още министърът.

На събитието в МЗХ присъстваха около 80 граждани, които имаха възможност да се срещнат и със заместник-министър инж. Димитър Пейчев. Участие в Деня на отворените врати взеха и експерти от Управляващия орган на Програмата и Разплащателната агенция, които консултираха всички земеделски производители, представители на общини, бизнес организации и граждани.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.