1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 300 ТИР-а чакат от българска страна на ГКПП-Кулата

Над 300 ТИР-а чакат от българска страна на ГКПП-Кулата

Леки коли и автобуси преминават свободно през българо-гръцката граница

Близо 5 км опашка се вие на Кулата. Колоната от ТИР-ове достига петричкото село Марикостиново, съобщават от Областната дирекция на МВР, пише standartnews.com. Повече от 300 ТИР-а чакат от българска страна на ГКПП-Кулата-Промахонда да преминат в Гърция. Тази сутрин 115 от чакащите камиони са български, 155 са от страни от Европейския съюз и 32 са от трети страни.

Стачкуващите фермери от южната съседка не пропускат през граничния пункт вече второ денонощие товарни автомобили. Леки коли и автобуси преминават свободно през българо-гръцката граница при Кулата. По информация на гръцките гранични власти обаче се очаква Кулата-Промахон да бъде блокиран изцяло в 11 ч. Всички останали ГКПП-та по българо-гръцката граница засега работят нормално и няма ограничения в пропускането.

Гръцките фермери заявиха, че искат нова среща с аграрния министър Катерина Бадзели, след като в края на миналата седмица отхвърлиха предложения от нея пакет от мерки за решаване на проблемите в селскостопанския сектор. Пакетът предвижда на земеделските производители да бъдат предоставени 1 млрд. евро, които да се заделят от дадените миналата година на банките 28 млрд. евро заради глобалната криза.

Затворена е и митницата на пункта Орменион при Капитан Петко войвода, а също и магистралата между Солун и Атина на две места. В района на Солун също има струпани трактори. Български превозвачи заплашиха, че също ще блокират движението през граничните пунктове за гръцки автомобили и няма да ги допускат на територията на България, ако блокадата на гръцките фермери не бъде отменена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.