1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 700 млн. лева изплатени субсидии за кампания 2008 по линия на директните плащания на площ

Над 700 млн. лева изплатени субсидии за кампания 2008 по линия на директните плащания на площ

Без субсидии - земеделските стопани, умишлено подали неверни данни за обработваните от тях земи

 

Всички земеделски стопани, които са подали заявления за подпомагане по линия на директните плащания за кампания 2008-2009 са получили субсидиите си в срок, като са им били изплатени общо 702 936 496.12 лева. Тази сума беше разпределена между 83 434 земеделски стопани, припомни министърът на земеделието и храните доц. Валери Цветанов. Без субсидия останаха само земеделските стопани, които умишлено са подали неверни данни за обработваните от тях земи. И за в бъдеще ще бъдем безкомпромисни към измамите и хората, които ги извършват не могат да се надяват на субсидии, заяви министър Цветанов.

Коректността на Министерството на земеделието и храните към производителите дава реални резултати и през тази година за подпомагане вече са подали заявления 95 400 земеделци. Те ще започнат да получават полагащите им се средства с месец и половина по-рано от досега – от 16 октомври. До момента плащанията започваха от 1 декември, но през тази година ще бъдат изтеглени, за да бъдат подпомогнати стопаните, които също изпитват последиците от световната финансова криза.
Политиката на Министерството на земеделието и храните е съобразена с реалните нужди на производителите и с желанието достъпът им до европейските фондове да бъде максимално облекчен. Затова през тази година животновъдите в страната вече ще получават субсидии на глава животно. Това стана възможно след въвеждането в експлоатация на Идентификационна система за животни в НВМС. Общо 61 милиона лева ще бъдат разпределени само за подпомагане на животновъдите, като това беше поето от мен като ангажимент в началото на годината, заяви министър Цветанов. С над три пъти е увеличен броят на стопаните, които имат право на подпомагане за отглеждане на животни. С решение на ръководството на МЗХ на подпомагане вече подлежат стопаните, които отглеждат над 5 броя едър рогат добитък или над 20 овце или кози майки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.