1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 90% от румънците смятат протестите на местните фермери и превозвачи за основателни

Над 90% от румънците смятат протестите на местните фермери и превозвачи за основателни

65,5 процента от анкетираните имат отрицателно отношение към опита на представители на някои политически партии да участват в демонстрациите

Над 90 процента от румънците (93,6%) смятат за основателни протестите на местните фермери и превозвачи. Това показват данните от ново проучване на социологическата агенция ИНСКОП (INSCOP), поръчано от Нюз.ро (News.ro), съобщава БТА

65,5 процента от анкетираните имат отрицателно отношение към опита на представители на някои политически партии да участват в демонстрациите. “Те смятат, че въпросните политици не се интересуват от намирането на решения, а следват само електоралните си интереси“, отбелязва директорът на ИНСКОП Ремус Щефуряк.

Проучването изследва и отношението и нагласите на румънците към икономическото развитие на страната, както и очакванията за стандарта им на живот. Според данните над две трети смятат, че в Румъния нещата вървят в грешна посока, над 40 процента са на мнение, че икономиката на страната ще има отрицателно развитие и над половината казват, че през 2024 г. ще имат по-нисък стандарт на живот, отколкото през 2023 г. 24,8 процента вярват, че нещата в Румъния вървят в добра посока, докато 69,7 на сто са песимисти за бъдещето на страната.

Най-големи оптимисти са гласоподавателите на Социалдемократическата, Национално-либералната партия и Алианс на обединената десница, както и хората с много високи доходи. На другия полюс са симпатизантите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората с ниски доходи.

Близо 20 процента от анкетираните вярват в положително развитие на икономиката през следващия период, като процентът нараства спрямо септември 2023 г., когато е бил 15,6 на сто. Почти 44 процента (43,9%) очакват негативно развитие на икономиката в следващия период, като данните от предишното проучване през септември м.г. са сходни (43,6%). Според 31,8 процента икономиката ще стагнира (данните от анкетата през септември 2023 г. са сходни). 

Резултатите показват още, че най-големи оптимисти за икономиката на Румъния са гласоподавателите на СДП, хората с основно образование и тези с високи доходи. Най-големи песимисти по този въпрос са избирателите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората, които имат профили в социални мрежи като Инстаграм и ТикТок. Най-висок процент на анкетираните, които вярват, че румънската икономика ще стагнира през следващия период, е регистриран сред избирателите на Алианса на обединената десница, хората с висше образование и тези с много високи доходи. 

37,4 процента от запитаните смятат, че стандартът им на живот тази година ще бъде по-добър от миналата година, 56 на сто са на обратното мнение, 6,7 процента не знаят или не отговарят. Младите хора и тези с много високи доходи са най-оптимистично настроените, докато избирателите на националистическата партия „Алианс за единство на румънците” и хората с много ниски доходи имат най-песимистични очаквания. 

Проучването на ИНСКОП (INSCOP) е осъществено в периода 16-24 януари чрез телефонни интервюта. Участвали са 1100 души от различни социално-демографски категории на възраст над 18 години. Максимално допустимата грешка на данните е ± 3 процента. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.