1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Наказаха с глоба и условна присъда кмет на добруджанско село заради неправомерно ползване на европейски субсидии

Наказаха с глоба и условна присъда кмет на добруджанско село заради неправомерно ползване на европейски субсидии

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок

Наказаха с глоба и условна присъда кмет на добруджанско село, обвинен за неправомерно ползване на европейски субсидии. Окръжен съд – Добрич, призна 43-годишния Бейзат Исм. Ил. от с. Божан, община Тервел, за виновен в това, че на 15 май 2009 г. в Добрич, пред Областна разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие” е представил неверни сведения в Таблица за използваните парцели за 2009 г.–Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. (форма за физически лица), относно размера на ползваните на правно основание общински пасища и мери по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), както и в Таблица за отглеждане на животни за кандидатстване по схеми, необвързани с производството – Приложение към Общо заявление за плащане на площ за 2009 г. (форма за физически лица), относно броя на отглежданите животни за подпомагане на програма Схема за национални доплащания за животни (СНДЖ) и е получил средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз в размер на 5089,17 лв. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Той призна Бейзат Исм. Ил. за виновен и по повдигнатото му обвинение за това, че през месец април 2009 г. в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на с. Божан, община Тервел, не е изпълнил служебните си задължения да свика общо събрание на населението на с. Божан за определяне на правила за ползване на общински имоти за общо ползване – мери и пасища, съгласно чл. 41, ал. 1, т.1 и ал. 3 от Закона за допитване до народа с цел да набави за себе си имотна облага и от това са настъпили вредни последици, като престъплението е свързано с отдаването под наем на общинска собственост.

Окръжен съд – Добрич осъди Бейзат Ил. на 3 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и глоба от 3 хил. лв. Съдът лиши Бейзат Ил. от право да заема длъжността кмет или друга длъжност от общинската администрация за срок от 3 години. Той няма право да бъде управител или член на Управителен съвет или председател на държавни, общински търговски сдружения с нестопанска цел за срок от 3 години. Окръжният съд уважи предявения от Държавен фонд „Земеделие” срещу Бейзат Ил. граждански иск в размер на 5089,17 лв. ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.