1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намаляват бюрократичната тежест за селскостопанските производители при изготвяне на статистики за трайните насаждения

Намаляват бюрократичната тежест за селскостопанските производители при изготвяне на статистики за трайните насаждения

Постигнатото споразумение в Брюксел не засяга малките селски стопанства под 0.2 ха

На заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент, българският евродепутат Мария Неделчева ЕНП/ГЕРБ представи резултатите от преговорите между парламента, съвета и комисията относно "Европейската статистика за трайните насаждения".

Мария Неделчева е докладчик по темата и на 21 септември 2011 проведе преговорите със съвета и Европейската комисия от името на Европейския парламент. По време на заседанието, трите институции стигнаха до компромисен текст, според който страните членки ще са задължени предоставените статистики да представляват поне 95% от общата засадена площ в стопанствата, в които производството е изцяло или основно за пазара.

Това обаче не засяга малките селски стопанства под 0.2 ха. Благодарение на постигнатия компромис, тези стопанства ще бъдат изключени от обсега на статистиките за трайните насаждения. Решението касае ябълковите и крушовите дървета, прасковите, кайсиите, портокалите, дребните дървета с цитрусови плодове, лимоните, маслините.

"Постигнатият компромис отговаря на целите, които си поставихме, а именно да разполагаме с достоверни статистики, като същевременно намалим бюрокрацията за селскостопанските производители и тежестта за националните администрации. Вярвам, че успяхме да установим баланс между нуждите на пазара за статистики и облекчаването на селскостопанските производители", коментира Мария Неделчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.