1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Напоителни системи" отдават язовири за 10 години

"Напоителни системи" отдават язовири за 10 години

Улесняват кандидатите за субсидии по оперативна програма "Рибарство"

 

И "Напоителни системи" като държавната агенция по горите започна процедури за дългосрочно отдаване под наем на държавни обекти на частни компании точно преди изборите, съобщава Дневник. В периода от 30 юни до 15 юли държавната компания ще организира търгове за предоставяне на части от 12 държавни язовири за отглеждане на шаран и пъстърва, съобщиха от компанията.

От тази година за пръв път вместо за 3 години водните площи ще се дават на концесия за 10 години. "Променихме сроковете по искане на сегашните наематели, които смятат да кандидатстват за субсидии по оперативна програма "Рибарство". Проектите могат да бъдат одобрени само при условие че собствениците докажат дългосрочно стопанисване", е обяснила Невина Агушева, експерт в "Напоителни системи".

Нормативната уредба позволява на държавната компания да отдава под наем до 25 на сто от площта на 37 държавни язовири, предназначени основно за любителски риболов. Условието е държавната компания да извършва необходимото напояване в летния сезон, без наемателите да имат претенции за това ползване.

Размерът на наемите е определен от лицензиран оценител, но не се уточнява по какви критерии се извършва оценката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.