1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Настояваме ЕС да вземе незабавни мерки в подкрепа на млекопроизводителите

Настояваме ЕС да вземе незабавни мерки в подкрепа на млекопроизводителите

Докато се чака решението на ЕС, в България са предприети конкретни действия

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се присъедини към тревогите на своите колеги от Германия и Франция във връзка с протестиращите в двете страни млекопроизводители. Това стана по време неформалния съвет на министрите на земеделието от ЕС в гр. Векшьо, Швеция. Темата се дискутира извън дневния ред на заседанието, чийто акцент е климатичните промени и влиянието им върху земеделието. Министър Найденов настоя пред своите колеги, ЕС да вземе незабавни мерки за защита на млекопроизводителите. „Фермерите търпят големи загуби, което може да предизвика голямо социално напрежение във всички страни от общността”, каза министър Найденов. Той обясни, че докато се чака решението на ЕС, вече е предприел конкретни мерки в България. Нисколихвените кредити на млекопроизводителите към Държавен фонд „Земеделие” са разсрочени с една година. Министър Найденов събира ръководствата на търговските банки в България на 17 септември, за да обсъдят финансирането на млекопроизводителите и останалите земеделски стопани в условията на криза.

Той лично пое контрола върху изграждането на идентификационната система за животните, за да могат фермерите да получават субсидии на глава животно. Министър Найденов е разпоредил на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) системата да заработи до 1 декември. След тази дата ще започне изплащането на субсидии на глава животно. Те ще получават средства до 2011 година. Новата система ще позволи пълно синхронизиране на информацията за животните между НВМС и ДФ “Земеделие”.

Отделно вече е договорена отсрочка от две години с Европейската комисия за въвеждане на европейските ветеринарно-санитарни норми във фермите така, че да не бъдат затворени, заяви министър Найденов. Фермите трябваше да бъдат затворени до края на тази година. В момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания от над 83 000 ферми. Удължаването на преходния период ще предостави възможност на млекопроизводителите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС. След изтичане на този преходен период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.