1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националната референтна лаборатория поема изследването на продукцията на ГКПП "Капитан Андреево"

Националната референтна лаборатория поема изследването на продукцията на ГКПП "Капитан Андреево"

БАБХ влезе в правомощията си като гарант, че до потребителя достигат качествени и безопасни плодове и зеленчуци

БАБХ встъпи в своите правомощия на граничен пункт "Капитан Андреево" като гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които се предлагат на българския и европейския пазар. Това заяви заместник-министър Иван Христанов на двустранна среща с посланика на Турция в Република България Айлин Секизкьок. В разговора взеха участие зам.- изпълнителният директор на БАБХ д-р Ангел Мавровски, от турска страна - началникът на ветеринарния граничен контрол на пункт "Капъкуле" д-р Йозгюч Танер и представители на асоциациите на износителите на плодове и зеленчуци.

Посланик Секизкьок коментира, че турските власти, както и асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци на Република Турция, са убедени, че новата система на работа на "Капитан Андреево" ще бъде от полза. "Ние имаме желание да работим заедно и да ви съдействаме в този процес, така че турският износ да преминава през процеса с минимални затруднения", заяви Айлин Секизкьок.

Турските износители информираха заместник-министъра за редица проблеми, които са имали при доскорошния начин на извършване на контрола. Те потвърдиха доверието си в Националната референтна лаборатория "ЦЛХИК", която пое изследването на продукцията и подчертаха, че най-големият проблем в момента е, че фирмата, отговорна за товарите и тяхна връзка с официалния контрол, е само една. "Смятаме, че ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен", казаха в допълнение износителите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.