1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националните доплащания за земеделските производители за 2010 г. намаляват наполовина

Националните доплащания за земеделските производители за 2010 г. намаляват наполовина

Становище Асоциацията на земеделските производители в България

Средствата, които са предвидени в бюджета за национални доплащания за подпомагане на обработката на земя и за млекопроизводство ще бъдат намалени през следващата година спрямо заделените през 2009 г. Това става ясно от изготвения проектобюджет за 2010 г. за земеделие. Според документа парите, които ще бъдат осигурени за стопаните са 100 млн. лв., като не е ясно каква част от тях са за земя и каква за животни. Предвиденият бюджет е двойно по-малък от този, който беше заложен през миналата година, тъй като за 2009 г. са осигурени 211 млн. лв., от които 150 млн. лв. са субсидии за обработка на земеделска земя, а 61 млн. лв.- за млекопроизводителите. 

Според европейските правила всяка държава членка може да увеличава националните доплащания към преките за земеделските производители като за България процентът на националните доплащания от 2010 г. беше увеличен и вместо с до 30 процента стана на до 50 процента, така че през 2010 г. земеделските производители да получат до 90% (директни плащания и национални доплащания) от нивото на директните плащания спрямо ЕС-15. Целта на тази мярка е да се увеличи конкурентоспособността на земеделските производители в България с тези в останалите държави членки.

Така според тези правила за национални доплащания към преките плащания за следващата година могат да бъдат заделени около 800 млн. лв., което представлява 50 процента от сумата, която взимат старите страни членки – 814 млн. евро. Реално в проектобюджета са записани само 100 млн. лв., което е едва 6 процента национално доплащане от 814 млн. евро. За сравнение за 2009 г. националните доплащания са били 12 % от 814 млн. евро при възможни 30% от тази сума, което показва, че вместо да се увеличават всяка година средствата за национални доплащания драстично намаляват на фона на финансовата криза. Дори увеличението на директните плащания по СЕПП, което е заложено в Договора за присъединяване - с 5% през първите три години, не може да компенсира това сериозно намаление на националните доплащане и в крайна сметка се получава парадоксална ситуация, при която сумите за директно подпомагане на площ намаляват всяка година от 2008 г. досега вместо да се достигат нивата на подпомагане в ЕС-15.

Според експертите от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) орязването на размера на субсидиите на площ ще доведе до намаление на  засетите терени, респективно и на производството. Очаква се в такава ситуация някои земеделски производители, които разчитат предимно на субсидиите, за да извършат всички мероприятия, да се откажат да сеят. „Настояваме проектобюджетът за 2010 г. да бъде преразгледан и средствата за национални доплащания към преките да бъдат увеличени, за да няма фалити на производители”, каза Ивайло Тодоров, главен секретар на АЗПБ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.