1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният съюз на говедовъдите в България настоява за още промени в законопроекта на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Националният съюз на говедовъдите в България настоява за още промени в законопроекта на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Те касаят основно някои алинеи от член 37 на проекта

Във връзка със заседанието на Комисията по земеделие и храни относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от група депутати и публикуван на 14.01.2015 г., Управителният съвет на Националния съюз на говедовъдите в България проведе онлайн съвещание, на което обсъди проекта и направи предложения за допълване и промени, които вече са внесени в комисията. Председателят на съюза Димитър Зоров ще участва при обсъждането и ще защитава интересите на фермерите, като техните искания се свеждат най-вече в промяна на някои алинеи от член 37 на проекта:

  • Чл. 37, ал.7 - при недостиг или липса на пасища, мери и ливади животновъдите да имат право да ползват такива и в съседни области. Текстът след редакцията да придобие следният вид:
  • (7) При недостиг на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в съответното землище, към разпределените имоти по реда на ал. 6, комисията извършва допълнително разпределение в землища от съответната или съседна област и съставя протокол за окончателното разпределение на имотите в срок до 1 юни.
  • Чл. 37, ал. 9 се променя и придобива следният вид:
  • (9) При недостиг на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд в землището или землищата в съответната или съседна област, по заявление от правоимащото лице в срок до 10 юни, комисията по ал. 6 отправя искане до министъра на земеделието и храните или оправомощено от него лице за предоставяне на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд.

Има и предложение за допълнение на алинея 4 към този член във връзка с качеството на пасищата, мерите и ливадите.

Животновъдите имат нужда от пасищата и се надяват този проект да бъде приет с направените от тях предложения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.