1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Най-много замени на гори са извършени по време на сегашното управление твърдят от ГЕРБ

Най-много замени на гори са извършени по време на сегашното управление твърдят от ГЕРБ

Държавата е спечелила – казват от ДАГ

25 заявления за замени е одобрила Държавната агенция по горите в последния ден преди влизането в сила на промените в Закона за горите - 23 януари 2009 г., съобщиха на пресконференция от ГЕРБ. Партията представи пълния списък на извършените замени от момента на тяхната забрана с гласуването на промените в Закона за горите от Народното събрание на 16 януари 2009 г. до окончателното обнародване на промените в Държавен вестник на 23 януари. В периода от гласуването на забраната до обнародването й са извършени общо 47 замени на обща площ 3 543 дка, припомниха от партията. От създаването на механизма за замяна на гори през 2003 г. досега - най-много извършени замени са станали през 2008 г., т.е. по време на сегашното управление на страната от тройната коалиция. Става въпроса за 14 573 дка. Под ръководството на ДПС през 2007 г. са заменени 6 462 дка. Държавата само е загубила от тези заменки, смятат от ГЕРБ.

Ръководителят на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов от ГЕРБ посочи, че извършените замени не са издържани от лесовъдна гледна точка, защото, според закона, горите от тази гледна точка са равнопоставени. Замените трябва да бъдат в интерес на обществото и представляват кражба на природа, каза той.  

По-рано председателят на ДАГ Стефан Юруков заяви по БНТ: "Пораженията от заменките - този въпрос се използва за политически спекулации и се преекспонира". Според него това е законова процедура, при която се дава възможност на лица да заменят имущества. "Замисълът е добър, но е спекулативен начинът, по който се правят такива заменки", посочи Юруков. Въпреки това, при тези промени на собственост на имоти, държавата е придобила повече от три пъти собственост, отколкото е придобитата от частни лица - "3 500 дка срещу над 11 000 в полза на държавата са заменените имоти".

 

 

Етикети замени, гори, ГЕРБ, ДАГ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.