1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Назначават Явор Недев за директор на държавното дружество „Рибни ресурси”

Назначават Явор Недев за директор на държавното дружество „Рибни ресурси”

Дружеството ще стопанисва рибарските пристанища, местата за разтоварване на уловите и закритите лодкостоянки

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов Явор Недев бе назначен за директор на държавното дружество „Рибни ресурси”. С това се дава старт на дейността на държавното дружество. Явор Недев е роден през 1966 г. в София. Бил е вицепрезидент на Швейцарската търговска камара в България и идва от бизнеса.
   
„Рибни ресурси” ЕООД ще стопанисва рибарските пристанища, местата за разтоварване на уловите и закритите лодкостоянки. То ще бъде бенефициент по  мярка 3.3. „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”2007-2013 г. Дружеството ще има водеща роля по отношение на модернизацията, реконструкцията и оборудването на рибарските пристанища.
 
Оперативната програма предвижда да бъдат изградени четири рибарски пристанища до 2013 г. в градовете - Балчик, Варна, Созопол и Несебър, както и от 8 до 12 места за разтоварване на риба. Рибарските пристанища трябва да отговарят на определени хигиенни норми по ветеринарните документи, като се изисква контрол по регламентите за разтоварване и продажба на рибата. Освен това около пристанищата трябва да се изгради подходяща инфраструктура и паркинги.
   
Предвижда се да бъдат изградени и кейови стени в по-малките рибарски селища, за да може при бури лодките и корабите да се укриват. Преди да кандидатстват с проекти за усвояване на средства по оперативната програма, рибарските пристанища трябва да бъдат признати като такива съгласно процедурата, предвидена в Министерство на транспорта за признаването на рибарски пристанища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.