1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не са установени щети на биоразнообразието от пожара в Защитена местност „Келимок-Бръшлен“

Не са установени щети на биоразнообразието от пожара в Защитена местност „Келимок-Бръшлен“

Снимка:

Все още не е започнал гнездовият период на характерните за влажната зона птици

Не са  нанесени щети на биологичното разнообразие от пожара в ЗМ „Калимок-Бръшлен“, в района на с. Нова Черна. Това са установили експертите на РИОСВ-Русе при извършена проверка на терен на 10 февруари по повод излъчен репортаж в сутрешен блок на национална телевизия.

В момента на проверката не е установено активно огнище и не са наблюдавани пламъци и дим. Горяла е суха тръстика. Засегната площ е около 100 дка. Причината за инцидента най-вероятно е умишлен палеж.

Все още не е започнал гнездовият период на характерните за влажната зона птици и не се наблюдава струпване на екземпляри в района.

Защитена местност „Калимо-Бръшлен“ попада на територията на областите Русе и Силистра, с площ 5 952,349 дка. Тя е най-голямата влажна зона на територията на РИОСВ-Русе. Стопанисва се от Община Сливо поле, ДЛС „Дунав, Община Тутракан и ДГС „Тутракан“. Обявена е за защитена със Заповед № РД № 451/2001 г. на министъра на околната среда и водите.

Защитената местност е едно от международно значимите места за водолюбивите птици по поречието на река Дунав. На територията й са установени 188 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. Част е от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.