1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Недостигът на храни е риск за мира в Северна Ирландия

Недостигът на храни е риск за мира в Северна Ирландия

Веригите изтъкват, че преходният период изтича в края на септември

За възраждане на конфликта в Северна Ирландия, породен от нередовни доставки на храни и високи цени, предупреждават няколко британски вериги супермаркети. В отворено писмо до лондонския министър за Брекзит и до заместник-председателя на Европейската комисия търговците настояват за бързо решение на проблема.
 
Веригите изтъкват, че преходният период изтича в края на септември. Ако дотогава няма решение, в Северна Ирландия може да се стигне до размирици, предупреждават те.
Зад опасенията се крие записаната в Договора за Брекзит клауза, според която Северна Ирландия, макар и част от Великобритания, ще продължи да следва правилата на вътрешния пазар на Европейския съюз. По този начин трябва да се избегнат митническите проверки по границата с Република Ирландия, което би могло отново да възпламени гражданската война в региона. Привържениците на обединена Ирландия, които в по-голямата си част са католици, настояват за отворена граница.
 
Така нареченият Протокол за Северна Ирландия усложнява търговията между тази част на Обединеното кралство и по-големия Остров. Това също допринася за напрежението, особено сред протестантите-юнионисти, които искат да останат част от Великобритания. Брюксел от своя страна упреква Лондон, че не прилага Протокола според изискванията, докато "Даунинг стрийт" 10 смята, че Европейската комисия е прекалено дребнава.
Най-новата ябълка на раздора беше търговията с охладени месни продукти, при която ескалацията беше избегната в последния момент, когато двете страни се разбраха да удължат преходния период. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.