Недостигът на средства и кадри са основните проблеми пред Националния природонаучен музей

43 хил. души са посетили музеят през 2008 година

Имаме много едри интересни животни за препариране, които държим в два огромни фризера, защото за всяко от тези огромни животни са необходими средства, каквито не винаги имаме. Това каза в интервю за Агенция Фокус д-р Алекси Попов, директор на Националния природонаучен музей (НПМ). Според него , поради този проблем се препарират по едно или две едри животни на година.„Липсват и кадри, още щатни места, защото музеят има много богати колекции и има нужда от повече хора за поддържането и обогатяването му”, счита  директорът на НПМ.

Причината, която отблъсква младите хора в България от кариера в научното поприще и по-специално в Българската академия на науките (БАН), е ниското заплащане. В момента в музея работят 46 души, като миналата година са били съкратени пет, заради мерките за намаление на персонала в бюджетните организации.

43 хил. души са посетили музеят през 2008 година. „Общият брой на експонатите е около 1 млн., като става въпрос за всичко, което се съхранява в научните колекции на музея. Това е най-старият и най-богатият научен музей на Балканския полуостров”, уточни директорът на НПМ. Той разказа, че първата експозиция е от 1907 г. „Националния природонаучен музей е бил бомбардиран и унищожен през Втората световна война, а през Балканската и Първата световна война служителите му са били мобилизирани на фронта”, напомни  д-р Попов.

„Редки и изчезнали видове са се излагали в НПМ. Такива са каролинският папагал, който до началото на 20 в. е бил често срещан в САЩ, а през 1914 г. е изчезнал и последният екземпляр. Има и видове, които в България вече не се срещат - тюлена монах, брадатия лешояд, два вида дропли, както и единствения препариран носорог в Източна Европа. Между птиците се срещат тукани, птици-носорози, колибри, които са абсолютно забранени за лов, тъй като са застрашени”, заяви още директорът.

Още информация за НПМ можете да получите тук

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар