1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Недостигът на средства и кадри са основните проблеми пред Националния природонаучен музей

Недостигът на средства и кадри са основните проблеми пред Националния природонаучен музей

43 хил. души са посетили музеят през 2008 година

Имаме много едри интересни животни за препариране, които държим в два огромни фризера, защото за всяко от тези огромни животни са необходими средства, каквито не винаги имаме. Това каза в интервю за Агенция Фокус д-р Алекси Попов, директор на Националния природонаучен музей (НПМ). Според него , поради този проблем се препарират по едно или две едри животни на година.„Липсват и кадри, още щатни места, защото музеят има много богати колекции и има нужда от повече хора за поддържането и обогатяването му”, счита  директорът на НПМ.

Причината, която отблъсква младите хора в България от кариера в научното поприще и по-специално в Българската академия на науките (БАН), е ниското заплащане. В момента в музея работят 46 души, като миналата година са били съкратени пет, заради мерките за намаление на персонала в бюджетните организации.

43 хил. души са посетили музеят през 2008 година. „Общият брой на експонатите е около 1 млн., като става въпрос за всичко, което се съхранява в научните колекции на музея. Това е най-старият и най-богатият научен музей на Балканския полуостров”, уточни директорът на НПМ. Той разказа, че първата експозиция е от 1907 г. „Националния природонаучен музей е бил бомбардиран и унищожен през Втората световна война, а през Балканската и Първата световна война служителите му са били мобилизирани на фронта”, напомни  д-р Попов.

„Редки и изчезнали видове са се излагали в НПМ. Такива са каролинският папагал, който до началото на 20 в. е бил често срещан в САЩ, а през 1914 г. е изчезнал и последният екземпляр. Има и видове, които в България вече не се срещат - тюлена монах, брадатия лешояд, два вида дропли, както и единствения препариран носорог в Източна Европа. Между птиците се срещат тукани, птици-носорози, колибри, които са абсолютно забранени за лов, тъй като са застрашени”, заяви още директорът.

Още информация за НПМ можете да получите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.