1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Предизвикателствата пред Общата селскостопанска политика на ЕС

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов участва в неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство днес в Бърно, Чехия, съобщават от пресцентъра на ведомството. На заседанието се предвижда дебат по подготвения от Чешкото  председателство документ: „Общата селскостопанска политика след 2013 г.: Какво е бъдещето на директните плащания?”.

В подготвения документ се очертават предизвикателствата, които стоят пред Общата селскостопанска политика на ЕС, като нарастващото търсене на храни в резултат от глобалното увеличаване на населението, необходимостта от адаптиране на тази политика към новите условия и тенденции, свързани с климатичните промени, недостига на природни ресурси (особено на вода), както и запазването на биологичното разнообразие и използването на възобновяемите енергийни източници.

В документа са отбелязани постиженията на Общата селскостопанска политика, като е подчертано, че въпреки предприетите досега успешни реформи, е необходимо да бъде насърчено бъдещото й опростяване.

Особено внимание в документа се обръща и на Схемата за директни плащания, която е един от най-значимите инструменти в Общата селскостопанска политика, предназначен да изпълни много от нейните цели.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.