1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Некомпетентност или опит за заблуда на земеделските производители в община Гълъбово

Некомпетентност или опит за заблуда на земеделските производители в община Гълъбово

Служители третирали неправомерно едногодишните договори за наем като арендни и събирали по 1 лев

 

Фермери от Община Гълъбово се жалваха, че служители на местната служба по "Земеделие" им събирала неправомерно такси за вписване на едногодишни договори за наем на земеделска земя. Този факт стана известен след назначаване на новия началник на земеделската служба Тера Левтерова. В коментар за случая, тя е уточнила, че от 7 май т.г. неправомерното събиране на такива такси е преустановено. В действията на служителите се съзирало незнание, защото третирали договорите неправилно като арендни.

По случая вестник "Старозагорски новини" е направил официално запитване до Министерството на земеделието и храните. В получения отговор е било посочено, че според чл. 4, буква "е" от Правилника за вписванията, едногодишните договори за наем на земеделска земя не се отразяват в партидата на имота, а само тези, които са за срок, по-дълъг от една година. В този случай, съгласно чл. 9, ал.1 от Тарифата за таксите, събирани от поземлените органи, се начисляват по 2 лв. за регистрация и по 1 лев за вписване в партидата на имота. От министерството са съобщили още, че общинските служби по земеделие трябва да издават квитанция за всеки събран лев и сумите, съгласно Наредба 49, се внасят в бюджетната сметка на МЗХ.

Земеделските производители, които са се жалвали в редакцията на вестника, са коментирали, че от 2001 г. в счетоводствата им фигурират квитанции за неправомерното събиране на пари, когато началник на службата е била Мария Нихтянова. Според тях незаконно събраните такси трябва да им бъдат върнати. Те са се заканили, че ако прокуратурата не се самосезира, те ще я сезират, защото това са хиляди левове, събрани в община Гълъбово.

За коментар е бил потърсен и бившият директор на ОД "Земеделие" - Стара Загора, Анастасия Гидикова. Според нея незнанието не е повод от хората да се събират неправомерно такси. От служителите се изисква юридическа компетентност по законите и правилниците, с които работят. Тя е допълнила, че при тяхното назначаване им е връчена длъжностна характеристика, в която е посочено какво трябва да правят и ако не са наясно, тогава да освободят работното място. А затова, че началниците не са упражнявали контрол, трябва да си поемат отговорността.

Анастасия Гидикова е поела ангажимент да помага за изясняване на случая с ощетените земеделски производители от община Гълъбово./Ивайло Динков, в. "Старозагорски новини".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.