1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нидерландски производители на фураж искат обезщетения от правителството

Нидерландски производители на фураж искат обезщетения от правителството

Медиите в Нидерландия съобщават, че двете компании смятат за несправедливо фермерите да получават субсидии

Дело за пропуснати ползи срещу нидерландското правителство заведоха две местни компании за производство на фуражни смески. Със своята жалба те настояват Хага да ги компенсира за икономическите щети вследствие на програмата за намаляване на поголовията в селското стопанство. Според прокуратурата, която представлява държавата, жалбата е неоправдана.
 
Медиите в Нидерландия съобщават, че двете компании смятат за несправедливо фермерите да получават субсидии, докато браншът на производителите на фуражи не може да се възползва от държавна подкрепа. Затова ищците настояват съдът да определи, че правителството не се съобразява със значението на различните участници по веригата.
Засега исканата като обезщетение сума не се назовава. По собствени данни едната компания всяка година произвежда около 850 хиляди тона фуражни смески за свине, говеда, кози и зайци. С това тя се числи към средните играчи в бранша. Другата фирма, завела делото, е още по-малка и произвежда по 150 хиляди тона фуражи, преназначени за говеда, птици, свине, кози и овце.
 
От прокуратурата изтъкват, че исканията могат да бъдат удовлетворени само, ако компаниите бяха засегнати пряко и несъразмерно от мерките на правителството. Според държавното обвинение в случая това не е така. Решението на съда се очаква в средата на ноември.
Още преди няколко месеца Сдружението на нидерландските производители на фуражи обмисляше колективен иск, но до такъв не се стигна, тъй като интересите на отделните фирми не са в една посока. Въпреки това браншът следи делото с голям интерес, понеже правителството настоява за сериозно свиване на поголовията. Доколко тази мярка се радва на подкрепа, ще покажат извънредните парламентарни избори на 22 ноември.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.