1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ние ги хващаме, те ги пускат

Ние ги хващаме, те ги пускат

Мафиотската фабула „Капитан Андреево“ политически пиар ли е?

Битката на държавата с нарушенията на ГКПП „Капитан Андреево“ се превърна в най-силната предизборна опорка на ПП. Наред с прословутите магистрали, които тъпчели милиони в устата на непобедимата ламя - корупцията. Нормално – нали тази партия дойде на власт с лозунга за нулева толерантност към корупцията. Даже за нула корупция, както по една време говореше Кирил Петков, чиято стилистика вършее из българския език. Обаче намерението да се овладее корупцията във фитосанитарния контрол на границата обнадежди и производители, и потребители. Че най-после незаконният внос на плодове и зеленчуци няма да подбива с по-ниски цени българския фермер. Че най-после ние няма да се тъпчем с пестициди. След безспорно добрите намерения се очаква и крайният резултат: справедливи съдебни решения, наказани престъпници от подземния свят, овладял границата, според управляващите. Акцията тече вече два месеца. Телевизионните екрани пращят от стряскаща информация. Вече я знаем наизуст. Но потресът е голям: откакто беше затворена частната лаборатория, а изследванията преминаха в държавната: хванатите с пестициди плодове и зеленчуци са със 720% повече, а храни – със 700%!

Следват други факти: как е отбелязано, че даден тир е проверяван за време далеч по-кратко от технологично възможното. Как в лабораторията можели да се изследват 20 проби, а изследваните били 50! Последва опровержение на данните – били нагласени! Сега нарушенията потеглят към прокуратурата. Затаяваме дъх. Дали така поднесените данни са достатъчно сериозни за произнасяне на очакваната присъда? Дали без много тъпани, тихо и кротко, не трябваше да се изловят на място поне няколко участници в престъпната мрежа? За илюстрация на горните цифри. Иначе, познато: ние ги хващаме, те ги пускат. Железните доказателства, дори при лобистки натиск, би трябвало да издържат в съда.

ГД „САНКО“ на ЕК също беше повикана на помощ – евентуално да потвърди нарушенията. Тя протече за два дни само, а докладът ще се публикува чак септември. Да не забравяме, че тази европейска дирекция вече е правила одити на граничния пункт – като част от своите задължения. И – нищо! Дано отново цялата акция – на МВР, ДАНС, български и европейски експерти, не остане един пореден спомен за политическо театро. Зрелищно при това. Заплахи за живота, опит за подкупи, общо взето, по мутренски. Блестящ пиар. Кой няма да се трогне наистина, като чуе с колко милиони е ощетена държавната хазна? Веднага се заиграва на много тънката струна – как тези пари могат да отидат за пенсии и здравеопазване, например.

Остава въпросът: защо се предполага, че държавните служители в държавната лаборатория са неподкупни? Защо се къса контролът, къде и как? Защо БАБХ има печалната слава на корупционно котило? „Златния гьол“, инсинераторите, обществени поръчки - гърмят скандали! И остават в папката: „Случаят приключи, забравете!“ Ще се прибави ли там и Капитан Андреево?

 Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.