1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов държавен стандарт за производството на вино

Нов държавен стандарт за производството на вино

Напитката ще се прави само от грозде

Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. "За съжаление изгубихме голяма част от външните си пазари заради влизане на вина с качество, което не отговаря на това, което е било традиционно за България", допълни министърът.

Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Скоро тези съставки ще бъдат изцяло забранени, а напитката ще се прави само от грозде. Идеята е да не се подлъгва потребителят от качеството на купуваната стока.

Така с въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише "Вино", то трябва да бъде произведено само от грозде. По думите на винопроизводителя Слави Христозов , преди години за Англия са изнасяни по 6-7 милиона бутилки вино годишно, но сега този пазар е загубен.

През юли и август влязоха в сила БДС за киселото мляко, както и  за сиренето. За разлика от тях стандартът за месните продукти не е БДС, а ведомствен стандарт на Националната ветеринарно-медицинска служба.

Хлебарите също предвиждат повдигане на качеството на хляба и също чертаят стандарти, които ще повишат цената му. Преди обаче да влезе БДС за хляба, цената му тръгна нагоре.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.