1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов законопроект за хуманно отношение: Лондон признава октоподите за същества със съзнание

Нов законопроект за хуманно отношение: Лондон признава октоподите за същества със съзнание

Октоподите и другите безгръбначни досега не се приемаха като съзнателни

Великобритания призна омарите, октоподите и калмарите  за съзнателни същества, включвайки ги в нов законопроект за хуманно отношение към животните. Ако той бъде приет, главоногите и мекотелите ще влязат в списъка на съществата, притежаващи съзнание. 
 
Мярката се предприема, след преглед, извършен от научен екип, който е разгледал над 300 проучвания. В тях учените са открили "силни научни доказателства, че ракообразните и главоногите са разумни". Съзнанието е субективно понятие, за което се спори от векове, но като цяло се отнася до способността за съзнателно възприемане на емоции и усещания като болка.
crab
 
Към тези същества вече спадат гръбначните животни, но октоподите и другите безгръбначни досега не се приемаха като съзнателни, защото централната нервна система при тях е много различна от тази на гръбначните. 
В тази връзка законопроектът препоръчва да не се използват различни търговски практики, включително варене на живи животни без зашеметяване, екстремни методи за клане, транспортиране на животните в ледена вода и продажба на живи ракообразни на необучени хора. 
Подобни разпоредби има и в други държави. Например, практиката да се варят живи омари, без първо да бъдат зашеметени, е незаконна в Швейцария, Норвегия, Австрия и Нова Зеландия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.