1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова класификация за земеделските райони с неблагоприятни природни условия

Нова класификация за земеделските райони с неблагоприятни природни условия

Системата вероятно ще бъде въведена през 2014 година

Европейската комисия е на път да приеме нова класификация на земеделските райони с неблагоприятни природни условия. С помощта на научни експерти Комисията определи 8 критерия, свързани с почвено-климатичните условия, като база за обективно и ясно класифициране на такива райони, информира EUobserver.

Комисията се нуждае от повече данни, за да оцени до каква степен критериите са приложими, преди да предостави законопроекта за гласуване в парламента. Поради това тя отправи искане към държавите членки на еврообщността да предоставят симулации, осъществени въз основа на национални данни, за евентуалните резултати от прилагането на критериите.

Властите следва да изпратят симулациите си на Комисията до 21 октомври 2009 г. Заради проточените срокове новата система за класификация вероятно ще бъде въведена през 2014 г., като до тогава в сила ще остане настоящата система.

Преразглеждането не засяга планинските райони, които вече са класифицирани въз основа на обективни общи критерии, или районите със специфични неблагоприятни природни условия, като например - островите и крайбрежните райони, които са класифицирани съгласно тези специфични неблагоприятни условия.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Бойл обясни, че е необходимо подходът при определянето на границите на районите с неблагоприятни за осъществяване на селскостопанска дейност природни условия да бъде рационализиран, а помощите за тях - по-целенасочени.

Понастоящем в ЕС съществуват над 100 силно различаващи се национални критерия за определяне дали даден район може да получи плащане в качеството си на необлагодетелстван. Това разнообразие бе посочено и от Сметната палата като възможен източник на неравнопоставеност, прлипомня EUobserver.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.