1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови измами със земеделски субсидии в Добрич

Нови измами със земеделски субсидии в Добрич

Прокуратурата е извършила проверки в осемте добруджански общини

Заради декларирани неверни данни за обработвани ниви и искани директни плащания за единица площ в Добрич ще бъдат образувани три нови дела, съобщава окръжният прокурор Георги Коларов, цитиран от Дневник. Според него мними фермери са представили документи с невярно съдържание. По разпореждане на окръжната прокуратура са извършени проверки в осемте добруджански общини. Констатираните нарушения са в Крушари, Тервел и община Добричка. Материалите са в районната прокуратура на Добрич. Очаква се като обвиняеми да бъдат привлечени и експерти от общинските служби "Земеделие и гори", с чието съдействие са извършени измамите.

В средата на януари под стража бяха задържани 29-годишният младши експерт в общинската служба "Земеделие и гори" в Тервел Бернар Сабитов и приятелят му Урал Кязим. Срещу двамата е повдигнато обвинение за неправомерно получени общо около 20 хил. лв. под формата на субсидии за земеделски производители от фондовете на Европейския съюз.

Сабитов е използвал служебна информация за необработваемите земи в района и е изготвил документи на името на майка си за засети от нея 532 дка. В хода на досъдебното производство е установено, че площите са на различни собственици, включително и общински. Срещу неверните данни той е получил 9,8 хил. лв.

По същата схема сервизният техник Урал Кязим се е облагодетелствал с 9,2 хил. лв., след като декларирал, че обработва 430 дка. Данните за терените той получил от Сабитов, с когото са приятели и състуденти.

Две обвинения са повдигнати и срещу младши експерт от областната дирекция "Земеделие и гори" в Добрич Илхан Алиев. Чрез съставяне на фалшиви документи той е дал възможност на свои роднини неправомерно да получат близо 15 хил. лв. под формата на европейски субсидии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.