1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новите сортове растения са една инвестиция за бъдещето

Новите сортове растения са една инвестиция за бъдещето

Изхранването на населението е основен приоритет, а запазването на генетичното разнообразие е част от тази важна задача

Защитата на новите сортове играе важна роля от изхранването на населението до адаптиране към климатичните промени и може да допринесе за оформяне на бъдещата международна хранителна верига. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на участието му в 44-та техническа работна група за зеленчукови култури на Международен съюз за защита на новите сортове растения /UPOV/, която се проведе в периода 4 - 9 юли 2010 година.

Изхранването на населението е основен приоритет, а запазването на генетичното разнообразие е част от тази важна задача. Новите сортове растения са една инвестиция за бъдещето. Тяхната защита се базира на пазарни отношения, в които е важна не само ролята на селекционера като изобретател, но и на администрацията, за да се развиват в нормални пазарни рамки. С реформирането на Общата селскостопанска политика също се работи в тази насока, каза още зам.-министър Димитров. Новите идеи в ОСП и политиката в областта на земеделието на България отразяват напълно динамичността на процесите, свързани със запазването на биоразнообразието. На тази база се хармонизира европейското, но и световно законодателство.

UPOV e водеща международно-техническа институция в областта на сортоизпитването и защитата на интелектуалната собственост на новите сортове растения, към която България се присъединява към UPOV през 1998 г. Радвам се, усилията на страната ни допринасят за защитата на интелектуалната собственост при новите сортове растения, която е не само стимул за селекционерите, но и се осигурява устойчиво развитие на селското стопанство, градинарството и горите.

В техническата среща взеха участие над 35 представители от 16 страни. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/ е домакин на техническата среща, която се провежда в гр. Търново.  По време на техническата среща се ще бъдат разгледани общо пет нови технически документи - речник на технически термини, документи за организация на опитите и техниките, използвани при изпитванията за различимост, хомогенност и стабилност на новите сортове зеленчуци. След утвърждаването на новите документи от Съвета на международната организация, ще бъдат приети и от работните органи на Офиса на общността за закрила на сортовете /CPVO/.

Българските институции, които изпълняват и прилагат конвенцията на UPOV, са ИАСАС към Министерство на земеделието и храните и Патентно ведомство, а със закона за закрила на новите сортове растения и породи животни се уреждат отношенията, свързани със създаването, закрилата и използването им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.