1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НВМС: Няма данни за повишена заболеваемост от мукозна болест

НВМС: Няма данни за повишена заболеваемост от мукозна болест

Съгласно Държавната профилактична програма се правят сондажни изследвания при съмнение за заболяването

Към момента дирекция „Здравеопазване на животните” в Националната ветеринарномедицинска служба няма данни за повишена заболеваемост от мукозна болест - вирусна диария по говедата. Това заявиха от пресслужбата към НВМС, пише fermer.bg.

Болестта не се отнася към т.нар. особено опасни заболявания с епизоотично значение и съгласно Държавната профилактична програма се правят сондажни изследвания при съмнение за заболяването, а ваксинацията и лечението са по преценка и за сметка на фермерите, допълват от НВМС.

Приемането на животните в кланиците се контролира от ветеринарните инспектори от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол”. Съгласно европейското и българското законодателство всички животни влизат в кланиците здрави, след извършен клиничен преглед и с ветеринарномедицински сертификат, издаден от ветеринарния лекар, в който е описано здравословното им състояние" са категорични от НВМС. Животните се придружават и с декларация от собственика, че не са третирани с ветеринарномедицински продукти или че т.нар. карентен срок вече е изтекъл. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност собственикът е длъжен да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар за смъртта на животното и да предаде трупа за унищожаване в екарисаж.
 
Съгласно законодателството лечението на животните в страната се извършва от регистрираните частнопрактикуващи ветеринарни лекари, а тяхната дейност се контролира от официалните ветеринарни лекари в общините. НВМС ежегодно изготвя държавна профилактична програма и списък на заразните болести, срещу които ветеринарномедицинските органи провеждат задължителни мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране. Мерките срещу болестите от списъка се финансират със средства от републиканския бюджет и се изпълняват от регистрираните частнопрактикуващи ветеринарни лекари, допълват от НВМС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.