1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма опасност от преливане вследствие на контролираното изпускане на язовир „Тича“

Няма опасност от преливане вследствие на контролираното изпускане на язовир „Тича“

Поради бързото топене на снеговете се налага изпускане на язовира

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов инспектираха процеса на контролирано изпускане на язовир „Тича“.

Поради бързото топене на снеговете се налага изпускане  на  язовира с обем  18 м3/сек.

Напоителни системи са поискали контролирано изпускане през основния изпусквател, тъй като е надвишен контролния обем на язовира.

Очакваното преливно количество е общо до 35 м3/сек. Дори да има преливане, водите се заустват в р. Камчия, където свободното оразмерително преливно водно количество е 250  м3/сек/, при общ обем 432 м3/сек/. Това означава, че към момента, в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

През последните дни „Напоителни системи“ АД следи всички 190 язовири, собственост на дружеството. Въведено е денонощно дежурство и има готовност за задействане на аварийните групи в случай на възникване на ситуация.

Там където е необходимо язовирите  се изпускат контролирано през основните изпускатели за поддържане на свободен обем.

Въпреки изпускането няма опасност за трайно намаляване на обемите в язовирите. Земеделците ще бъдат осигурени с достатъчно количество вода през активния поливен сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.