1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма шанс до декември да бъде актуализирана идентификационната система в НВМС

Няма шанс до декември да бъде актуализирана идентификационната система в НВМС

Хора без животни ще получат пари

 

Информационната система за идентификация на селскостопанските животни в Националната ветеринарномедицинска служба е в пълен хаос, стана ясно на пресконференция на Българския ветеринарен съюз, предаде Фокус. Достоверността на информацията според ветеринарите е около 60 %, обясни д-р Тодор Тодоров, председател на Комисията по контрол и професионална етика в БВС

Тъй като от 1 декември на животновъдите ще бъде плащана субсидия на глава животно, от съюза алармират за критичното състояние на системата, за да не се окаже, че има проблеми впоследствие, обясниха частните ветеринарни лекари. В системата в момента присъстват огромен брой животни, които не съществуват в действителност. Д-р Тодор Тодоров, обясни, че в система има големи грешки. Според него държавните служители, които са получавали средства и заплати, за да извършват обслужването на системата, не са си свършили работата. „Ако аз обслужвам софтуера на системата, е по възможностите ми на човека „X”, без грам животни, да може да получи субсидия от държавата”, каза той. От БВС искат пълен достъп до системата, за да се извърши проверка и изчистване на нереалните – виртуални животни. Опасенията на ветеринарите са, че в системата нарочно се вкарват животни, за да се източват средства. В момента лекарите имат органичен достъп до системата.

При най-добро желание от страна на ветеринарните лекари при пълен достъп до системата е възможно максимум до януари 2010 г. да се изчистят всички ненужни виртуални животни и така системата да бъде актуализирана. До декември, когато ще започне плащането на субсидиите, няма възможност да се актуализира системата и така хора без животни ще получат пари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.