1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци отбелязаха 91 години от убийството на Александър Стамболийски

Обединени земеделци отбелязаха 91 години от убийството на Александър Стамболийски

Снимка:

На Националния възпоменателен събор се събраха стотици земеделци и демократи от цялата страна

“Любимият проект на управляващите - „Южен поток”, вече провокира политически потоп и успешно ще потопи кораба на властта. Правителството на Орешарски отдавна трябваше да е подало оставка, защото загуби общественото доверие още при своя старт. Равносметката днес е – задълбочаваща се политическа криза, спрени пари по европейски програми, санкции от Брюксел за проекта “Южен поток” и не на последно място рязък спад на  чуждестранните инвестиции и висока безработица.” Това заяви на 14 юни, събота, председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева в местността Янини грамади над село Славовица. Там стотици земеделци и демократи  от цялата страна се събраха на Националния възпоменателен събор, за да почетат живота и делото на земеделския водач и държавник Александър Стамболийски.  Тази година се навършват 91 години от неговото жестоко убийство.

Гости на събитието бяха председателите на БСДП и РДП Йордан Нихризов и Захари Петров, народният представител от ГЕРБ Гинче Караминова, Евгени Михайлов и Георги Боздуканов от Движение “22 септември”, Мария Терзийска от КНСБ, представители на местната власт. Приветствие към земеделците изпрати д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент от Европейската народна партия.

Днес България се управлява от политическия сговор между компрометирани партийни формации, които искат власт на всяка цена, коментира Ставрева. По думите й искането на социалистите – от една страна за задължително гласуване, а от друга за провеждане на бързи избори “от днес за вчера” показва безотговорно политическо поведение и паника.

В хоризонта на приближаващите избори лидерът на Обединени земеделци  призова за консолидация, за обединение на силите в център-дясното пространство около приоритети и успешни решения за ускорено развитие на България.

“Свещената борба за мир, хляб, свобода и народовластие, която ни завеща великия Александър Стамболийски, продължава и днес. Затова е важно да станем един отбор! Пред нас, партиите от демократичната общност е голямото предизвикателство следващото управление успешно да реализира всички възможности, които ни дава европейското членство”, каза още Петя Ставрева.

“Няма друг български политик, който в продължение на 91 години да е честван от своя народ. Не случайно в края на ХХ век група американски историци го посочиха за политик на столетието. Днес, ние, неговите последователи, можем да предложим успешни решения за управлението на България, заяви от своя страна зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев. Той призова съидейниците си и партньорите от център-дясното пространство за консолидация на принципна основа в името на демокрацията.

“Сегашната политическа обстановка изисква да се положат максимални усилия за сближаване на позициите на всички партии в център-дясното пространство. Да излезем заедно на предстоящите избори и да осигурим мнозинство в бъдещия парламент и силно държавно управление, което да осигури стабилно икономическо развитие на страната”, призова Емил Йончев.

“Личността и делото на Александър Стамболийски са исторически пример как един български държавник се посвещава на каузата, наречена България. Той ни показа как се защитават държавните интереси  и правото на всеки български гражданин да работи и живее по-добре. Днес, тук, обединени, показваме, че паметта ни е жива. Нека вървим напред и да следваме каузата на Стамболийски: Бъдеще за България, бъдеще за поколенията”, заяви от своя страна народният представител от ГЕРБ Гинче Караминова.

За обединение на политическите партии в център-дясно призоваха в своите изказвания и Захари Петров, Йордан Нихризов и Евгени Михайлов. 

“Нека се обединим за дясно управление и на предстоящите избори за парламент да постигнем такава победа, че да променим сценария, който се пише от Държавна сигурност”, призова председателят на РДП Захари Петров.

“На мястото на свободата и народовластието днес се настаниха корпоративните интереси. Нека заедно работим за европейското бъдеще на България и да обърнем посоката на този затлачен преход”, призова от своя страна Йордан Нихризов.

“Вие не позволихте да бъде отнето чувството ви достойнство и свобода и извоювахте земята си отново след 45 години комунистическа диктатура”, обърна се Евгени Михайлов към земеделците.  “Нищо няма да се промени, ако продължи да ни управлява БСП. Трябва да направим такова конституционно мнозинство, което да спре този безкраен преход”, заяви той.

След приключването на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделци поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски - пантеона на земеделската Голгота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.