1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци отбелязаха 95 години от зверското убийство на земеделския лидер Александър Стамболийски

Обединени земеделци отбелязаха 95 години от зверското убийство на земеделския лидер Александър Стамболийски

Анастасия Мозер: Стамболийски е политик от голяма величина

„Александър Стамболийски е политик от голяма величина. Това, че днес сме част от Европейския съюз и от Атлантическия алианс е продължение на неговите идеи. Той е бил за сътрудничество между държавите, а не за конфронтация, за мир и народовластие, за свобода. Жалко е, че някои все още не разбират както трябва неговата същност и се опитват да омаловажават неговото дело, но то е записано в томовете законодателство от управлението на Земеделския съюз и в неговото модерно, съвременно мислене.” Това заяви на 9 юни 2018 г. в местността Янини грамади над село Славовица почетният председател на ПП Обединени земеделци д-р Анастасия Димитрова-Мозер.

Там земеделци и демократи  от страната се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 95 години от своите политически противници.

Съборът започна с панихида, отслужена от отец Иван, в памет на Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров и всички знайни и незнайни земеделци отдали живота си за земеделската идея.

Над Янини грамади прозвучаха националният и земеделският химн и вечната песен “Сей, земеделецо”, по стихове на Иван Вазов.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на 44-то Народно събрание и народен представител от ГЕРБ Емил Христов, Жаклин Толева – председател на БДФ, доц. Борислав Великов – председател на Българска нова демокрация, Дейвид Патерсън – секретар по политико-икономическите въпроси на посолството на САЩ, представители на местната власт и синдикални организации.

Поздравителни адреси към събора изпратиха председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на СДС Божидар Лукарски.                 

“Днес, само 7 дни след 2 юни, когато отбелязваме трагичната кончина на един друг голям българин, отбелязваме кончината на Александър Стамболийски. 95 години не могат да покрият със забрава името, идеите и подвига на Александър Стамболийски. И днес – след онзи жесток 14 юни 1923 г., те отново са живи. Затова, свеждайки чело пред името, пред знамето, пред делото на Стамболийски, ние трябва да имаме отговорността да ги предадем и на бъдещите поколения”, се казва в поздравителния адрес от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Анастасия Мозер изтъкна срещата на върха „Европейски съюз - Западни Балкани” и подчерта, че тя е част от идеите на Земеделския съюз и на Стамболийски, който е бил за създаването на Балканска федерация, за да могат страните от региона заедно, обединени да се противопоставят на опитите отвън за тяхното противопоставяне и разединение.

В контекста на днешната политическа ситуация Анастасия Мозер призова за „обединение на демократичната общност и за сътрудничество с правителството на ГЕРБ”. Убедена съм, че те трябва да работят заедно, да преодолеят политическия си егоизъм, който доведе до това да има коалиции, наложени от обстоятелствата, подчерта тя.

Само доброто сътрудничеството между ГЕРБ и демократичната общност, от която са част и Обединени земеделци, ще намали  на следващите избори присъствието в парламента на БСП, които са вредни за България, убедена е Анастасия Мозер.

Тя припомни думите на Стамболийски, който казва, че комунистите са като скакалците и където минат, след тях нищо не остава.    

Затова нека не си правим илюзии за миналото, а да работим за бъдещето и да го посрещнем с нови идеи и консолидация, а не с конфронтация, завърши словото си почетният председател на Обединени земеделци.

По време на първото българско председателство на Съвета на ЕС е време за консолидация на силите – на принципна основа, и за загърбване на теснопартийния егоизъм, заяви от своя страна и председателят на партията Петя Ставрева.                                                                                                    

Извън активната програма на председателството през тези 6 месеца, трябва да продължим важния разговор за пътя на Европа и за мястото на България в общността, подчерта тя.

Ставрева изтъкна приоритетите на партията, сред които са насърчаването на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаването на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в страната.

Смятам, че трябва да изграждаме България на регионите  като продължим процеса на децентрализация и създадем регионални програми, каза още председателят на Обединени земеделци.

Тя апелира за необходимостта от приемането на закон за опазване на земеделската продукция и направи препратка към протестите на розопроизводителите, които са поставили на дневен ред въпроса за подкрепата на родното производство.
Фактът, че розовото масло е защитена българска марка в ЕС е още едно основание за допълнителна подкрепа на неговото производство. Затова  от Обединени земеделци предлагаме да се създаде регистър на розопроизводителите у нас и те да получават достъп до финансиране от националния и европейския бюджет, каза Петя Ставрева.

Зам.-председателят на партията и домакин на събитието, председателят на областната съюзна организация инж. Емил Йончев говори за живота и делото на земеделския лидер.

„Безупречен политик“, в своето 4-годишно управление Стамболийски извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и уникални реформи и приема редица закони, актуални и днес, каза Йончев.                                                                                                                                   

По време на земеделското управление са приети 316 закона. Сред тях са: Закон срещу кражбите и корупцията; Закон за опазване на полските имоти и гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция; Закон за виновниците за националната катастрофа; Образуване на съд за незаконно забогателите, както и природните богатства да се експлоатират от български компании.                                                                                              

Емил Йончев също изрази несъгласие с тенденциозния исторически прочит на управлението на Стамболийски.

След приключване на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.