1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци почетоха жертвите на комунизма

Обединени земеделци почетоха жертвите на комунизма

И тази година пред параклиса до Мемориалната стена беше отслужен молебен в памет на жертвите

Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева и членовете на националното ръководство на партията Красимир Вълев, Симеон Стоилков и Лъчезар Вълев се поклониха пред жертвите на червения терор и поднесоха цветя на Мемориала в градинката до НДК.

И тази година пред параклиса до Мемориалната стена беше отслужен молебен в памет на жертвите.

Първи февруари е черна дата в българската история. Преди 78 години на този ден т. нар. народен съд на комунистическата власт осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. Избит е цветът на българската нация.

Тази година за 12-и път официално демократичната общност у нас отдава почит на жертвите на червената диктатура, сред които има и много земеделци.

След 9 септември 1944 г., за няколко месеца, в страната по политически причини са убити и безследно изчезнали над 20 000 души, каза председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

В годините след това, без съд и присъда, комунистическата власт въдворява, измъчва и убива хиляди българи в лагерите на смъртта в Белене, Ловеч, Богданов дол, Скравена, Куциян и други.

От Обединени земеделци призоваваме хората да казват на висок глас истината за репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата.

Споменът за тях ни задължава да извадим на светло истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство – все позорни факти от времето на червения режим, подчерта тя.

Само така ще спрем подмяната на истината за режима, която продължава и днес. Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България, е позицията на Обединени земеделци.

Като отдаваме почит на хилядите български мъченици за свободата, нека помним, че и свободата, и демокрацията трябва да се отстояват всеки ден и  всяка заплаха за тях трябва да бъде премахвана в зародиш.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.