1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци, СДС, БСДП и РДП подписаха договор с Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес

Обединени земеделци, СДС, БСДП и РДП подписаха договор с Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес

Коалицията “Съюз на демократичните сили” е гарант за провеждането на прозрачни избори

Лидерите на партиите от Съюза на демократичните сили подписаха днес,  4 април, обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България, предложен от Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес.

Председателят на синята партия Емил Кабаиванов представи пред участниците в срещата позицията си за несправедливото решение на Централната избирателна комисия да лиши четири парламентарно представени партии от членове на РИК и СИК.

„Съюзът на демократичните сили е млада партия с 24-годишна история и винаги през тези години ние сме били гарант за провеждането на честни и прозрачни избори. И при този вот няма да направим изключение.  Заявявам, че ние ще изпълним поетите ангажименти към  българските граждани, които трябва да направят своя  информиран избор и да гласуват за този, за когото са убедени, че ще защитава техните интереси и ще допринесе за промяната на България, за да я видим такава, каквото искаме да бъде. Но не мога да спестя в този момент една несправедливост на институцията, която е в основата на разбирането ни за честния и прозрачен демократичен избор, която лиши четири парламентарно представени партии от представителство в районите и секционните избирателни комисии. Важно е този факт да получи публичност и днес на тази маса, когато подписваме обществен договор за честни избори, и да отбележим, че ние от Съюза на демократичните сили сме загрижени за честността на предстоящото гласуване за парламент”, коментира при подписването д-р Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили.

„Подписването на този обществен договор е предпоставка за необходимата промяната в диалога между гражданските организации, партиите и институциите. Промяната, за която ни напомниха и хилядите протестиращи български граждани”, заяви от своя страна председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева след подписването на документа.

Подмяната на политическото представителство хвърля сериозна сянка върху възможността за реализирането на демократични и честни избори, подчерта тя.

„Ние сме тук като парламентарно представени политически партии и подписваме обществен договор, с който се ангажираме нашите представители в избирателни комисии да спазват определен ангажимент.  В същото време обаче заради едно несправедливо решение на ЦИК сме лишени от правото на представителство в комисиите”, каза Ставрева в подкрепа на думите на д-р Емил Кабаиванов.

Според нея подобни парадокси опорочават идеята за честни и прозрачни избори. По думите й протестиращите са поискали от всички политици почтено отношение и реално свършена работа, а не само предизборни обещания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.