1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци се поклониха пред Стамболийски

Обединени земеделци се поклониха пред Стамболийски

На 14 юни 2017 г. се навършват 94 години от неговото убийство

„Александър Стамболийски е далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Неговите политически борби и делата му оставят дълбоки следи в българската история.

Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз.

Народен трибун, републиканец и общественик, той ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз!”.  Това заяви на 11 юни 2017 г. в местността Янини грамади над село Славовица председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

Там стотици земеделци и демократи  се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 94 години от своите политически противници.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на 44-то Народно събрание и народен представител от ГЕРБ г-жа Цвета Караянчева, Жаклин Толева – председател на БДФ, председателите на БСДП и РДП Йордан Нихризов и Захари Петров, Десислав Дянков - член на НКС на ПП "Движение Демократично Действие - Д3", представители на местната власт и синдикални организации.

Поздравителни адреси към събора изпратиха депутатът от ГЕРБ Десислава Костадинова и кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Днес се прекланяме пред Александър Стамболийски – политик, държавник и земеделски лидер. Радвам се, че вече 94 години вие, земеделците, почитате тази дата и държите паметта жива. В днешното време, когато са ни нужни такива личности, трябва да помним направеното от тях, защото то носи мощен заряд! Като се връщаме в миналото, ние черпим сила, знание и почит, заяви в приветствието си към участниците в събора зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева.

Велик парламентарист, министър-председател и земеделски водач - Стамболийски провежда дръзки, мощни реформи. Някои не ги оценят, но едно е ясно – той е далновиден политик и многопластова личност с поглед в бъдещето и идеи, които е бил готов да защити дори с живота си, каза тя.  По думите й Стамболийски е харизматична личност, защото за кратко време успява да стане кумир за селските маси в България. Идеите му,  сред които защитата на малките и средните земеделски стопани и всеобщото образование, подкрепено от държавата, са приложими и днес. Направеното от него ни задължава да бъдем отговорни пред обществото и неговото бъдеще. Лидер и държавник, човек  признат в цял свят, Стамболийски е емблема не само за земеделското движение, но и за историята, подчерта  Цвета Караянчева. 
Тя поздрави участниците в Националния събор от председателя на парламента Димитър Главчев и от министър-председателя на България Бойко Борисов и ги призова да пазят и изпълняват с гордост заветите на Стамболийски.

Върху необходимостта от обективен прочит на миналото акцентира в словото си и Петя Ставрева. Тя изрази несъгласие с опитите за дискредитиране на личността на Стамболийски и на земеделското управление.

Председателят на Обединени земеделци засегна и темата за консолидацията на земеделските сили и подчерта, че това е отговорен процес, който изисква почтеност и доверие. Затова от партията никога не са толерирали  опитите за подмяна. 

В хоризонта на предстоящото председателство на ЕС Ставрева призова за консолидация на партиите в център-дясно на принципна основа, и за загърбване на теснопартийния егоизъм. Отминалите парламентарни избори показаха, че разделението на десницата работи против собствения й успех. В резултат на това много български граждани останаха непредставени в парламента, каза тя и подчерта, че Обединени  земеделци винаги са полагали усилия за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност.

Ставрева очерта и приоритетите на партията като подчерта необходимостта от развитие на България на регионите.  От Обединени земеделци се обявиха за насърчаването на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаване на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в родината. 

Зам.-председателят на партията и домакин на събитието, председателят на областната съюзна организация инж. Емил Йончев говори за живота и делото на земеделския лидер.

„Безупречен политик“, в своето 4-годишно управление Стамболийски извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и непопулярни реформи и приема редица закони, актуални и днес, каза Йончев. Той също изрази несъгласие с тенденциозния исторически прочит на неговото управление.

По-късно членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.