1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци ще почетат паметта на д-р Г. М. Димитров на 28 ноември 2014 в София

Обединени земеделци ще почетат паметта на д-р Г. М. Димитров на 28 ноември 2014 в София

На 29 ноември 2014 г. се навършват 42 години от кончината на земеделския лидер

Панихида в памет на д-р Г. М. Димитров ще бъде отслужена на 28 ноември 2014 г., петък, от 17:30 часа в столичния храм „Св. Седмочисленици". На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията, представители на партии от демократичния спектър, земеделци, симпатизанти и граждани.

На 29 ноември 2014 г. се навършват 42 години от кончината на земеделския лидер и далновиден политик д-р Г. М. Димитров. Своята над 40-годишна политическа дейност у нас и зад граница той посвещава на каузата на Земеделското движение, на свободата и демокрацията в България.

Негова е политическата инициатива за създаването българската РОТА 4093 в НАТО през 1951 г. Няколко години по-късно, като представител на Обществото на поробените народи, той символично запазва и стола на България в Европейския съюз, където днес страната ни е пълноправен член.

Д-р. Г. М. Димитров се бори за „независимостта, правата и свободите на българския народ” и когато протестира срещу нахлуването на германските войски в България, и когато в страната започва комунистическото безвремие.

Своеобразен символ на борбата му в емиграция, която големият българин не спира да води до края на своя живот, са Българският национален комитет (БНК),  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  “Свободна и независима България”. БНК спира дейност за малко след края на Втората световна война, когато д-р Г. М. Димитров се връща от емиграция. След установяването му във Вашингтон през 1946 година дейността на БНК отново е подновена.

Той прави всички това в името на общата кауза – свалянето на комунистическия режим в България. Така се поставя началото на задграничното ръководство на Земеделския съюз, начело на което е д-р Г. М. Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.