1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обекти, които преработват продукти от животински произход ще се регистрират в НВМС

Обекти, които преработват продукти от животински произход ще се регистрират в НВМС

Необходимо е обектите да спазват изискванията за сграден фонд и оборудване

Търговските обекти, които преработват продукти от животински произход, вече ще се регистрират и от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) въз основа на съвместно решение на Министерството на здравеопазването и НВМС, съобщиха от ведомството.

На регистрация от ветеринарната служба ще подлежат помещенията, в които се извършва производството, преработката, обработката, пакетирането и препакетирането на храни от животински произход към вече регистрирани в Министерството на здравеопазването супермаркети, хипермаркети и други обекти за търговия на дребно. Това ще подпомогне значително контрола върху осъществяването на тази дейност. След регистрацията ветеринарните инспектори ще придобият правото да отнемат разрешителните на такива обекти при неспазване на изискванията.

За да получат удостоверение за регистрация на обект за производство към обект за търговия с храни, търговските обекти трябва да отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания за съответната дейност: транжиране на месо, производство на мляно месо и месни заготовки, термичната им обработка нарязване и преопаковане на храни от животински произход и така нататък. Както и досега, обектите трябва да имат въведени системи за самоконтрол и да осигуряват спазването на изискванията за сграден фонд и оборудване, за хигиена на производство и личната хигиена на персонала. Само на територията на столицата има около 130 такива обекта.

"Смятам, че това е важна стъпка в посока засилване на контрола върху търговските обекти, които извършват обработка на продукти от животински произход. На практика те осъществяват преработвателна дейност, която се равнява по обем на дейността на малко предприятие и следователно трябва да бъдат третирани по един и същ начин", коментира генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.