1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Областните управители да издават актовете за стопанските дворове

Областните управители да издават актовете за стопанските дворове

Мнение на МЗХ

Това мнение изрази заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов на заседанието на Парламентарната комисия по земеделие и гори през седмицата. МЗХ изразява препоръка за възстановяване на компетентностите на областните управители да издават актовете за държавна собственост върху застроени и прилежащи площи и за свободните от застрояване парцели от бившите стопански дворове на прекратените селскостопански организации. С наличието на актовете за държавна собственост е обвързана правната възможност, както и цялостната административна дейност за извършване на процедурите за придобиването на собственост върху посочените държавни земи било то от правоимащи лица или чрез търг, подчерта в своите мотиви за промяната Преслав Борисов.

Сегашната процедура, която е приета с последните промени на Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародвани в ДВ, бр. 62/2009 г., предполага министърът на земеделието и храните да издава актовете за държавна собственост (АДС).

С тази процедура сериозно се забавя процесът и от промяната досега не е издаден нито един акт. С нейната отмяна ще се ускори процесът по издаването на актовете и придобиването на собствеността на селскостопанските дворове, допълни зам.-министър Борисов.

Към момента в Министерството на земеделието и храните, в Дирекция „Поземлени отношения” има 238 броя преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване и чрез замяна. В Областните дирекции „Земеделие” има общо 917 броя преписки за придобиване правото на собственост чрез закупуване и 158 чрез броя преписки за придобиване правото на собственост чрез замяна. Дейността по издаване на актовете за държавна собственост не е осъществявана досега от министерството, припомни още Борисов, и за нейното реализиране е необходимо да се направи оценка на рисковете, които съществуват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.