1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Областните земеделски служби ще одобряват проекти по ПРСР

Областните земеделски служби ще одобряват проекти по ПРСР

Променят се правилата за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони

До края на април екипът на земеделското министерство ще промени правилата за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Промените ще бъдат включени незабавно в наръчниците за кандидатстване по програмата като ще бъдат създавани на електронни досиета на бенефициентите. Освен това експериментално проекти по две от отворените мерки на ПРСР ще бъдат разглеждани не в централата на Разплащателната агенция, а в областните земеделски служби. Това обясни вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева по време на дискусията на тема „Ден на Европа – отвътре и отвън”, организирана от Българската стопанска камара, предаде Агенция „Фокус”. В момента в Държавен фонд „Земеделие” са постъпили над 5300 проекта по програмата за селските райони и администрацията във фонда не съумява да ги обработи, обясни Плугчиева. Затова ще се премине към разглеждане на проектите в на областно ниво.

Плугчиева посочи още, че към общия ресурс на ПРСР ще бъде включен допълнителен ресурс от 28 млн. евро за изграждане на широколентов интернет в селските и труднодостъпните райони на страната.

Остава проблемът с недостатъчното бързото разплащане на проектите по европейските програма, посочи още тя. Съществува известна предпазливост и презастраховане от страна на управляващите органи на европейските програми да не допуснат грешки, което според Плугчиева е добре, но от друга страна разплащането трябва да се ускори.

Контролът в усвояването на средствата стои на преден план. Всички извършени промени в последните месеци дават резултати, посочи още Плугчиева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.