1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Облекчават се екологичните изисквания към земеделските производители за изпълнение на стандарта ДЗЕС 8

Облекчават се екологичните изисквания към земеделските производители за изпълнение на стандарта ДЗЕС 8

Важно е да се знае, че този стандарт се отнася само за обработваемите земи и че стопанствата под 10 ха са освободени от задълженията за него

Министерството на земеделието и храните публикува Насоки за прилагане на дерогацията от първото условие на стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята ДЗЕС 8 „Минимален дял земеделска площ, предназначена за непроизводствени площи или обекти“. Това се случва след приемането на Регламента за изпълнение (ЕС) 2024/587 на ЕК от 12 февруари 2024 г., предоставящ дерогация по стандарта, в отговор на исканията на фермерите на европейско ниво да се облекчат административната тежест и екологичните изисквания към сектора.

Според първото изискване на ДЗЕС 8 стопанство с обработваема земя ≥ 10 ха трябва да задели и поддържа поне 4% от обработваемата земя за непроизводствени площи и обекти (особености на ландшафта), включително земя, оставена под угар.

За 2024 г. земеделските стопани може да изпълнят първото изискване на стандарта, като заделят най-малко 4% от обработваемата земя за азотфиксиращи или междинни култури, както и за непроизводствени площи и обекти, включително оставена под угар земя. Върху заявените с азотфиксиращи  култури площи не трябва да се прилагат продукти за растителна защита. Ако междинните култури ще се отглеждат след прибиране на основната култура, е необходимо те да са налични на полето от 1 септември до 1 ноември 2024 г.  и през този период не трябва да се прилагат продукти за растителна защита.

Важно е да се знае, че този стандарт се отнася само за обработваемите земи и че стопанствата под 10 ха са освободени от задълженията за него. Освободени са и стопанствата, които притежават на повече от 75% от площите си фуражни или азотфиксиращи култури и/или постоянно затревени, и различната комбинация между тях.

Можете да видите повече в публикуваните на сайта на МЗХ материали – Насоки и Наръчник на този линк:

https://www.mzh.government.bg/bg/sektori/rastenievadstvo/dobri-zemedelski-i-ekologichni-usloviya/?edit_off

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.