1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обмислят създаването на отделна агенция за управление на земите от държавния фонд

Обмислят създаването на отделна агенция за управление на земите от държавния фонд

С големите браншови сдружения в земеделския сектор идеята на управляващите не е обсъждана

Управляващите обмислят създаването на отделна агенция или държавно дружество, която да управлява земите от държавния фонд. Такава идея на ДПС се предлага от години, а в предизборната кампания бе лансирана и от представители на БСП.

Идеята е структурата да отдава под аренда държавни парцели, да купува и продава земи, а в най-крайния вариант - да обработва сама площи и да взима евросубсидии, съобщава "Капитал Daily". От земеделското министерство потвърждават, че е започнала работа по проект за нова структура, чиято концепция ще бъде представена по-късно.

По неофициална информация по-вероятно е да се създаде агенция за управление на общо 2.24 млн. дка държавни земи заради по-лесното й структуриране в сравнение с дружество.

Целта е да се ускори отдаването под наем на тези земи, а също и държавата да подпомага комасацията. В момента под аренда са предоставени над 40% от държавните парцели, други под 10% са предоставени на научни звена и училища за безвъзмездно ползване, което означава, че повечето държавни площи или пустеят, или се ползват неправомерно от фермери, каквито сигнали има от години.

Идеята за създаване на орган, който да управлява земеделските земи, които са частна държавна собственост, не е нова. Тя бе лансирана за пръв път още при правителството на Симеон Сакскобургготски, като тогава концепцията бе за учредяване на държавно дружество, което да отдава под наем, продава и купува парцели. Впоследствие при кабинета на Сергей Станишев бе предлагана и нова концепция - за обособяване на изпълнителна агенция към земеделското министерство, но тя също не бе реализирана. И по двете идеи - за държавна компания и агенция, работеше сегашният зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов, който бе на същия пост тогава.

С големите браншови сдружения в земеделския сектор тази идея не е обсъждана. Според тях най-важното е да се провеждат периодично търгове за отдаване под наем на земи, както и да се промени процедурата по провеждането им, тъй като сега те се обявяват от областните дирекции и който има интерес в различни региони, трябва да следи обявите на съответните дирекции.

По неофициална информация на "Капитал Daily" в следващите седмици браншови сдружения в земеделието ще внесат и искане за промяна в закона, с която се удължава срокът на забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци. Тя трябва да отпадне от януари 2014 г. според договора за присъединяване на България към ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.