1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъдиха Законопроекта за забрана на добива за ценни кожи

Обсъдиха Законопроекта за забрана на добива за ценни кожи

Еколозите настояват за забрана на бизнеса с кожи от норки

Първа точка от заседанието на Комисията по земеделието и храните беше: Разглеждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите № 954-01-45, внесен от народния представител Искрен Веселинов на 21 юни 2019 г. - за първо гласуване. Законът за водите е гласуван в Пленарна зала заради това думата беше дадена на еколозите.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на ценни кожи в България припомни за внесеното предложение още миналата година за промени в закона за ветеринарно-медицинската помощ.

51 000 граждани са се подписали за въвеждане на чл. 149 за забрана на отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи.
Направено от активистите проучване на общественото мнение показва, че 75% от българските граждани не одобряват този бизнес.

Припомняме, че у нас има две ферми за норки с общо около 130 000 животни.
Еколозите допълниха, че в много страни вече отглеждането на животни за кожата им е забранено, в някои то никога не е било и разрешено. Освен всичко над 1000 модни брандове са се отказали да използват естествени животински материали за дрехите и модните аксесоари, които произвеждат.
От гражданската инициатива представиха пред Комисията научни становища за негативните въздействия от отглеждането на норки за кожи. На заседанието присъстваха и експерти от дирекция „Животновъдство" на Министерството на земеделието и храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.