1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общата селскостопанска политика на ЕС поражда спорове

Общата селскостопанска политика на ЕС поражда спорове

Става дума за милиарди евро земеделски субсидии

Германия се противопоставя на съкращенията на земеделските субсидии от ЕС, съобщава „Берлинер Моргенпост". Министърът на земеделието Илзе Айгнер поиска на среща с колегите си от ЕС в чешкия град Бърно помощите за фермерите да останат щедри.

Швеция, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли, обяви, че се застъпва за сериозни съкращения. На неформалната среща на министрите в Бърно обаче не се взеха решения. И други страни като Дания и Великобритания се изказаха за съкращения в аграрния бюджет.

С 43% Общата селскостопанска политика е най-голямото перо в бюджета на ЕС. Всяка година се вливат около 55 млрд евро директно или индиректно в селското стопанство на Общността. Само немските фермери получават годишно около 5,4 млрд евро. Повече от 9 млрд евро отиват всяка година в джобовете на френските фермери, след тях е Испания (5,9 млрд евро).

ЕС определя своята финансова рамка за седем години, сегашната изтича през 2013 г. „Със сигурност ще има много интензивни и дълги разговори", каза Айгнер и добави: „За мен е важно да имаме функциониращо селско стопанство".

Докато северните държави от ЕС настояват за големи намалявания на директните плащания, които са годишно в размер на 37 млрд евро, Испания, Германия, Франция и и Австрия, най-големите страни-бенефициенти се противпоставиха, пише и австрийското издание „Дер Щандард". Същевременно новите страни-членки на ЕС в Централна и Източна Европа искат изравняване на техните ниски субсидии в сравнение с тези на Запад. От комисарските среди в Брюксел стана ясно обаче, че в аграрния бюджет няма „свобода на действие нагоре". С това би било наложително преразпределение на средствата в целия ЕС.

Дали „старите" страни-членки ще са готови да склонят, е съмнително. Още миналата година министрите на земеделието от ЕС стигнаха до съгласие за промени в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП). Тъй като до тогава изтича общата финансова рамка на ЕС - 2007-2013 г., 27-те държави от ЕС трябва да се съгласят и за реформа на ОСП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.