1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общините искат "данък мотика"

Общините искат "данък мотика"

Целта е с данък "пустеещи земи" да се обложат собствениците на по-големи масиви, без да се засягат имотите за лично ползване

Да бъде въведен  данък върху пустеещите земи у нас, с цел да се стимулира окрупняването нa парцелите и въвеждането на по-европейско  земеделие. За това настояват от Националното сдружение на общините (НСОРБ), цитирани от БНТ. От сдружението  посочват, че пустеещите земи у нас са над 5.5 млн. дка. Идеята за известния като "данък мотика" се появяваше периодично при управлението на последните няколко правителства. Мярката обаче не беше приемана.

Един от основните аргументи за въвеждането на подобен тип данък е, че земята у нас е силно раздробена. На 2 милиона собственици се падат 20 милиона парцела. Ако трябва да плащат налог за пустееща земя, собствениците ще предпочетат да продават. Така ще се раздвижи пазарът на земя и ще се ускори комасацията.

Целта  е с данък "пустеещи земи" да се обложат собствениците на по-големи масиви, без да се засягат имотите за лично ползване. В Европа подобен налог има за пустеещи земи над 10 декара. Размерът на данъка ще зависи от категорията на земята. По този начин, колкото е по-плодородна е една земя, толкова налогът ще е по-висок. Въвеждането му ще стане с промени в Закона за местните данъци и такси, които се очаква да бъдат приети през следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.