1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обявиха Евгения Ачкаканова за Зооинженер на 2010 г.

Обявиха Евгения Ачкаканова за Зооинженер на 2010 г.

Николай Кръстанов беше награден за зооинженер-предприемач, а Десимир Неделчев – за цялостен принос в развъдната дейност

Евгения Ачкаканова е новият Зооинженер на годината. Престижното отличие й връчи лично зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Церемонията по награждаването беше на 22-ри декември в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) в София. Д-р Ачкаканова е изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс у нас, участва и в Съвета за генетични ресурси към Изпълнителния директор на ИАСРЖ. Приза получи за активната си обществена и творческа дейност, както и за водещото си участие при налагането и развитието на месодайносто овцевъдство у нас. Тя беше предложена от Тракийския университет в Стара Загора и Съюза на зооинженерите в България

Заместник-аграният министър й пожела успехи и много упоритост, защото, по думите му, е много по-трудно да адаптираш и налагаш в страната една чужда порода, отколкото да създаваш нова.

Николай Кръстанов, който отглежда 600 овце от синтетична популация – Българска млечна порода, грабна отличието „Зооинженр-предприемач“. Наградата си получи от директора на Дирекция „Животновъдство“ в земеделското министерство Кирил Кирков. Близо 70% от овцете на Кръстанов отговарят на критериите за национален генофонд. Намеренията на зооинженера са стадото му да достигне 1000 животни, със средна млечност 200 литра на овца. Зооинженерът беше предложен от Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце.

В категорията „Цялостен принос в развъдната дейност“ проф. Десимир Неделчев беше награден от Развъдната асоциация за автохтонни породи в Западна България. Организацията беше и тази, която го номинира в категорията.

Останалите номинирани зооинженери за 2010-та година бяха Мария Ганчева – предложена от Асоциацията на развъдчиците на черношарената порода в България; Димитър Добрев пък беше предложението на Националната асоциация за развъждане на синтетична Българска млечна порода овце.

Всички номинирани получиха плакети и от домакина на церемонията – ИАСРЖ.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.