1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се до края на годината да заработи зоополиция в България

Очаква се до края на годината да заработи зоополиция в България

Страната ни ще бъде втората в ЕС със специализирано звено

Очаква се до края на годината да заработи зоополиция в България. Над 60 служители от всички областни дирекции на МВР вече са определени да разследват престъпления спрямо животни.

Националната програма за бездомните кучета вече е изготвена, очаква се да бъде приета до края на годината. Тези законодателни актове ще поставят началото на зоополицията в България. Страната ни е едва втората европейска държава, след Холандия, със собствено специализирано звено за контрол и закрила на животните. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на кръгла маса "Бъдещето на зоополицията в България".

Вече над 60 служители от всички областни дирекции на МВР са определени да разследват престъпления спрямо животни. Заради големия брой неразкрити нарушения през последните години, ръководството на МВР е издало заповед в средата на годината за определяне на полицаи, които да се занимават с това, коментира зам-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Преди реалното стартиране на зоополицията предстои и други ведомства, сред които Министерството на околната среда и водите, Българската агенция по безопасност на храните и Българския ветеринарен съюз да съставят законодателни актове.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.